In de loop van de winter 2006/2007 liep ik op marktplaats tegen een Victron Atlas Combi omvormer lader unit aan. Deze unit is weliswaar al wat op leeftijd maar gezien de kwaliteit van Victron nog steeds uitstekend te gebruiken in een Camper. De door ons gekochte Victron Atlas Combi is van het type 12/1500/50 wat wil zeggen 12v 1500 watt omvormer en 12v 50 ampère accu lader, waarbij de omvormer van het type gemodificeerde sinus is wat inhoud dat erg gevoelige elektrische apparaten (Senseo en elektrisch tandenborstels) er mogelijk niet goed op draaien, dan wel naar verloop van tijd stuk gaan.


Tot op heden hebben wij zowel met de eerder gemonteerde (simpele) omvormer (ook gemodificeerde sinus en ook 1500 watt ) als met de Victron met ons espresso apparaat (Nespresso) geen problemen ondervonden.


Het geavanceerd laad gedeelte is ten opzichte van een gewone lader werkelijk een machtig staaltje techniek. In plaats van plomp volpompen van de accu wordt eea nu geavanceerd berekend en gedoceerd gedaan en wordt er aan het einde van de laad cyclus overgegaan op een druppellading. Tevens wordt ook nog eens de start accu meegenomen waardoor je tijdens de winterstalling met één apparaat alle aanwezige accu’s (bij ons 2 huishoud accu’s a 200ah per stuk en 2 start accu’s a 95ah per stuk) in topconditie kunt houden.


Tevens hebben we om een beter beeld te krijgen van de hoeveelheid beschikbare energie een BMV-501 accu meter met temperatuur voeler geplaatst. De elektronica in deze meter levert gegevens vergelijkbaar met die van een niveau meter van de brandstof tank en daarmee hebben we voor het eerst een zuiver beeld van de nog aanwezige hoeveelheid energie in onze beide 200ah huishoudaccu’s.


Foto’s van de inbouw volgen nog.


(klik op de foto's voor een vergroting resp. klik op de knop Start diavoorstelling)

2007

Inbouw Victron Atlas Combi

Copyright Twan Schoenmakers © 2009, alle rechten voorbehouden