Door de montage van de OM364A motor, en het Gasotronic LPG injectie systeem, heeft onze Camper een dusdanig vermogen gekregen dat we na overleg met onze technische achterban  besloten hebben om de standaard velgen en banden (16” velgen met 6.5R16 <afrolmaat = 2281mm> banden), te vervangen door 17,5” velgen met banden in de maat 8.5R17.5 <afrolmaat= 2446mm>, wat een winst oplevert van 7,23%.


Concreet betekend dit dat bij de zelfde snelheid de motor met de groteren bandenmaat minder toeren maakt, en er dus minder slijtage zal optreden, maar ook minder motor geluid geproduceerd wordt. Om dat slijtage en motor geluid meer dan proportioneel toenemen naarmate de motor meer toeren gaat maken, is het voordeel en de winst in geluidsreductie groter als je op basis van het rekensommetje zou verwachten.


Daarnaast stijgt ook de maximaal haalbare snelheid, maar dat is voor ons niet de beweegrede voor de banden wissel, hoewel het natuurlijk wel prettig en veiliger is dat je bij een inhaal manoeuvre even tijdelijk wat harder kunt rijden om er zo voor te zorgen dat je niet onnodig lang naast een vrachtwegen blijft hangen.


(klik op de foto's voor een vergroting resp. klik op de knop Start diavoorstelling)

 

2006 Montage van 17.5” velgen met 8.5R17.5 banden

Copyright Twan Schoenmakers © 2009, alle rechten voorbehouden